Det kan være vanskelig å kjøpe en ny stasjonær pc for noen som ikke har bygget en pc før. Disse pc’ene listes gjerne opp med en serie forskjellige ukjente komponenter og det er vanskelig kunne se om pc’ene er bygget på en måte som minsker lyd, øker overtrykk inne i kassen og optimaliserer luftflyt for å hindre oppvarming av komponentene inne i kabinettet. I denne gaming pc testen har vi kokt ned all informasjonen om valgene som finnes på nettet akkurat nå for å gi våre lesere den beste muligheten til å finne et valg som passer dem – uten at de må investere masse tid og krefter på å sette seg inn i dette.

Stasjonære pc’er har naturlig nok mistet en del markedsandel til smart-telefoner og laptoper de siste tiårene, men det er fortsatt ingen av disse som kan tilby like mye rå datakraft for pengene som en god stasjonær pc.

Det er håpet vårt at denne testen vil være en enkel måte for mindre pc-kyndige personer som ønsker å kjøpe en gaming pc (eller bare en vanlig stasjonær pc for den saks skyld) til sine barn eller barnebarn – eller bare for noen som vil ha et god pc stasjonær pc til en rimelig penge – kan få informasjonen de trenger til å kjøpe pc’en som er best for dem.

NB: Forhåndsbyggede stasjonære pc’er er har ofte lav lagervare, og de beste tilbudene blir derfor fanget opp fort og erstattet av nye. Vi strever etter å holde våre anbefalinger oppdatert med pc’er som er lagerført og til salgs til enhver tid. Artikkelen ble sist oppdatert 30.08.21.

Hvorfor lese vår gaming pc test?

Er det én ting vi i testbeste er litt i overkant interessert i er det å bygge stasjonære gaming-pc’er. Selv om vi alltid vil mene at det beste er å bygge sin egen pc i stedet for å kjøpe den ferdig må vi anerkjenne at dette ikke nødvendigvis gjelder alle, dessuten dreier tross alt denne nettsiden om å koke ned teknisk informasjon til enkle kjøp for forbrukere som ikke har tid til å sette seg like godt inn i dette – og det å kjøpe en egen pc er naturlig nok svært mye enklere enn å bygge en selv.

gaming pc test stasjonær pc test 2
Den hjemmebygde stasjonære pc-en denne artikkelen ble skrevet på er bare ett eksempel på vår dedikasjon til hjemmebygde pc-er.
gaming pc stasjonær

Et vanlig problem når man skal kjøpe gaming pc-er er at disse kommer i svært kompakte former med aggressive og ekstravagante design. For det første betaler man ofte et par tusenlapper ekstra for denne “gamer”-looken, men for det andre yter ofte disse pc-ene mye dårligere enn de som tar seg litt mer plass. Den begrensede størrelsen gjør at de mindre viftene må jobbe hardere (dvs mer bråkete), men det gjør også at komponentene blir varmere og dermed varer kortere og yter dårligere i spill og andre applikasjoner. MSI MEG Trident, som vi har avbildet her er et godt eksempel på dette. Acer Predator som vi har kåret til ett av våre “Prisgunstig gaming”-tilbud senere i testen har bedre komponenter – men koster kun halvparten av denne.

I denne testen har vi aktivt prøvd å styre unna slike “gaming pc”-feller som denne, og har fokusert på pc-er vi mener er bygget på en god måte, og som gir best ytelse for pengene i en rekke ulike prissegmenter. I tabellen under har vi oppsummert disse valgene, der man enkelt kan sammenligne relativ ytelse (CPU/grafikk-score) med pris. Videre nedover i artikkelen har vi skrevet mer utfyllende om hva som gjør disse pc-ene bra, og hvilke applikasjoner de fungerer bra til.

Beste stasjonær pc test: Oppsummering

Greencom Aorus Z260CRAcer Predator Orion 3000Greencom SCORPION iZ67XRAcer Aspire TC-895Greencom Entry V894G
gaming pctest stasjonær pcstasjonær pc greencomgaming pc teststasjonær pc test greencom
Prisgunstig GamingPrisgunstig GamingToppvalget GamingBillig GamingBillig stasjonær
CPU-score*117461259212597125927238
Grafikk-score**13974180982150077311582
Pris12.000,- til 14.000,-14.000,- til 18.000,-20.000,- til 25.000,-8.000,- til 11.000,-6.500,- til 7.500,-
Sjekk prisenSjekk prisenSjekk prisenSjekk prisenSjekk prisen

*: Basert på relativ ytelse fra PassMark CPU test, tallet gir kun et inntrykk av relativ ytelse når man sammenligner de ulike modellene. Les anmeldelsen av hver enkelt pc lenger ned for å finne ut av hvilke applikasjoner pcen passer til.

**: Basert på PassMark G3D grafikkort test, tallet gir kun et inntrykk av relativ ytelse når man sammenligner de ulike modellene. Les anmeldelsen av hver enkelt pc lenger ned for å finne ut av hvilke applikasjoner pcen passer til.

Beste gaming pc kompromiss: Greencom Aorus Z260CR og Acer Predator Orion 3000

Historisk sett har det ofte vært et såkalt “sweet-spot” for ytelse litt over 10.000,- kroners segmentet. Stasjonære pc’er i dette prissegmentet har ofte tilbudt det beste gaming pc kompromisset mellom ytelse og pris, og av den grunn velger vi å begynne her.

Grunnen til at disse stasjonære pcene ofte tilbyr den beste ytelsen for prisen har med den viktigste komponenten for spillytelse – grafikkortet. Prisen for grafikkort har historisk en “hockeystick”-utvikling i pris ettersom man går opp på dyrere og dyrere kort – noe som gjør de dyreste kortene vanskelige å forsvare. På den andre siden er ikke grafikkortet den eneste komponenten i pcen, alle stasjonære pcer har en ni-ti komponenter som inkluderes, så dersom man går for en mye billigere pc enn dette er det ofte kun disse man betaler for – og man sitter ofte igjen med et ganske dårlig grafikkort.

Greencom Aorus Z260CR: Gaming pc som takler det meste

Modellnavn: Greencom Aorus Z260CR | Prosessor: AMD Ryzen 3 3100 Quad-Core 3.9GHz | Grafikkort: Nvidia GeForce RTX 2060 \ Lagring: 480 GB SSD \ Ram: 8GB DDR4 @ 3000MHz

Greencom Aorus Z260CR er en velbygd pc som takler de aller fleste spill ute på markedet i dag svært godt. Gaming pc-en fra Greencom er bygget i et romslig kabinett optimalisert for luftgjennomstrømning med svært attraktive glasspanel – et premium-alternativ men sjeldent finner i denne prisklassen. God luftgjennomstrømning vil sannsynligvis gjøre denne pcen både stille og kjølig – noe som øker levetiden på komponentene i kassen.

Aorus er utstyrt med grafikkortet RTX 2060, som vil kjøre de aller fleste spillene ute på markedet i dag på full HD med maks grafikk uten ett eneste framedrop. Dersom man ønsker å spille på høyere oppløsning enn dette (sem 1440p eller 4k) må man belage se på å justere ned enkelte av grafikk-mulighetene dersom man spiller ett av de aller mest krevende spillende som er ute i dag. Utover dette fungerer kortet utmerket på høyere oppløsninger for spill som er et par år gamle.

Det bør også nevnes at denne datamaskinen kun har 8GB ram-minne, noe som absolutt er nedre grense for hva en pc som dette bør ha. Det dette i praksis betyr for brukeren er at antall aktive programmer til enhver tid bør begrenses. Mens vi skriver denne artikkelen bruker vi 7.6 GB ram-minne som et resultat av 20 faner oppe i google chrome i tillegg til andre bakgrunnfunksjoner alle pcer kjører, så dette bør ikke overstiges dersom man kjøper denne pcen. Ram-minne er enkelt å oppgradere – men har man igjen en dyrere pc og salgsargumentet blir svakere.

gaming pc
Greencom Aorus Z260CR er et svært godt pc-kjøp for prisen, og fungerer godt til spill i full-HD

Fordeler

 • God byggekvalitet
 • God ytelse til spill opp til 1440p
 • Mye ytelse for pengene

Ulemper

 • Kun 8GB minne
 • Kun full HD-oppløsning
Dagens beste priser
11.999,-Se denne modellen 🡪

Acer Predator Orion 3000: Mye stasjonær gaming pc for pengene

Modellnavn: Acer Predator Orion 3000 | Prosessor: Intel Core i5 10400F | Grafikkort: Nvidia GeForce RTX 2070 SUPER \ Lagring: 512 GB SSD \ Ram: 16GB DDR4 @ 2666MHz

Acer Predator Orion 3000 har et design vi ikke er like store fans av som Greencom Aorus. Orion 3000 er en stasjonær pc som bærer enkelte av trekkene vi har snakket om tidligere der “gaming-look” trumfer ytelse. Dette kan for eksempel observeres med at to av inntaksviftene er ofret for en fin logo på framsiden, som gjør det vanskeligere å bygge opp overtrykk og god luftgjennomstrømning inne i pc-kabinettet.

Når dette er sagt er ikke designet til Acers gaming pc dårlig – det er heller et eksempel på at designet fra Greencom er svært godt. Løsningen hos Acer Predator er tilsvarende de aller fleste andre pcene på markedet, så denne løsningen bør fortsatt være tilstrekkelig for de fleste i markedet.

Grunnen til at Acer Predator er på denne listen derimot, er at til tross for et noe dårligere kabinettdesign har den SVÆRT mye ytelse for pengene. Med grafikkortet RTX 2070 SUPER og en i5 prosessor har antakeligvis pcen mest ytelse for pengene i hele testen. Dette grafikkortet er omtrentlig 50% raskere enn tilsvarende i tilbudet fra Greencom, og i praksis betyr dette at denne gaming pcen kan kjøre selv de aller mest grafisk krevende spillende som er gitt ut til nå på full HD uten å glippe et eneste bilde. Grafikkortet egner seg også svært godt til spill på høyere oppløsninger enn full HD.

test stasjonær pc
Acer Predator Orion 3000 er en svært kapabel spill PC, og tilbyr mest ytelse for pengene i denne testen.

Fordeler

 • God byggekvalitet
 • Høy ytelse i spill opp til 4k
 • Mye ytelse for pengene

Ulemper

 • Litt dyrere
 • Mer støyende

Den beste gaming pc-en for de som vil ha ytelse i toppsjiktet: Greencom SCORPION iZ67XR

Modellnavn: Greencom SCORPION iZ67XR | Prosessor: Intel Core i5 10400F | Grafikkort: Nvidia GeForce RTX 3070 \ Lagring: 480 GB SSD \ Ram: 16GB DDR4 @ 3200MHz

Som tidligere nevnt startet vi testen med en hypotese om at gaming pc-ene litt over 10.000,- kroners-sjiktet kom til å bli de beste tilbudene med tanke på pris/ytelse. SCORPION iZ67XR motbeviste nesten hele hypotesen vår og var kanskje den største overraskelsen vi hadde i denne gaming pc testen. Vi hadde opprinnelig tenkt å finne en mye dyrere stasjonær pc for denne ytelsen, men det viste seg å være feil.

Ja, man kan fortsatt finne en mye dyrere stasjonær pc enn dette, men da har vi strukket oss så langt at vi må sette ned foten: På det tidspunktet er det høyst irrasjonelt å ikke bygge sin egen pc fra bunnen av.

stasjonær pc greencom
Greencom SCORPION iZ67XR er det meste vi mener noen burde betale for en forhånds-bygget pc, og takler alle spill på maks grafikk i 4k.

Vi har allerede vært gjennom kabinettet og layout for komponentene i pcene Greencom lager: Vi liker det veldig godt, ikke noe nytt her.

Stasjonær pc testens klart kraftigste valg

Det som er nytt her er en ytelse som er stasjonær pc testens klart kraftigste. Greencom SCORPION iZ67XR er drevet av grafikkortet RTX 3070, et grafikkort som er så kraftig at det kan kjøre nesten alle spill utgitt i dag i 4k med høyeste grafikk tilgjengelig – uten å svette.

Dersom dette høres ut som et svært godt bruk av noen ekstra tusenlapper i forhold til de tidligere modellene vi har listet opp i testen tidligere, husk følgende: For å få fullt utnytte av denne ytelsen bør man investere i dyrere skjermer med høyere oppløsning eller oppdateringfrekvens, og det er gjerne her lommeboken sprekker. Mens en vanlig full HD pc-skjerm kan koste rundt tusenlappen, kan disse skjermene ofte koste mellom 5 og 20 ganger dette avhengig av hvor mange gaming-funksjoner disse har.

Vi har spilt mye på begge deler, og selv om det ikke er noe tvil om hva som er kulest er det ikke nødvendigvis noe morsommere å spille spill på høyere hastighet eller oppløsning enn en vanlig pc-skjerm. Øynene og hjernen til spilleren vender seg fort til det den ser på skjermen, og på grunn av dette kan vi ikke kalle SCORPION iZ67XR den beste-i-test gaming pcen med tanke på pris/ytelse – selv om den i seg selv har svært mye ytelse for pengene.

Fordeler

 • God byggekvalitet
 • God ytelse til spill opp til 4k
 • Mye ytelse for pengene

Ulemper

 • Hadde forventet mer lagringsplass til denne prisen
 • Høy pris
Dagens beste priser
17.999,-Se denne modellen 🡪

Billig stasjonær pc som klarer det meste: Acer Aspire TC-895

Modellnavn: Acer Aspire TC-895 | Prosessor: Intel Core i5 10400F | Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 1650 \ Lagring: 512 GB SSD \ Ram: 8GB DDR4 @ 2666MHz

Mens vi snakker om pris/ytelse kan vi jo ta en titt på Acer Aspire TC-895, en billig stasjonær pc som får ting gjort, men krever litt datakyndighet dersom man vil nyte de nyeste spillene på best mulig grafikk.

gaming pc test
Acer Aspire TC-895 ser simpel ut, men tilbyr mye for prisen.

Acer Aspire har et helt greit utseende. Hadde det ikke vært for dårligere luftinntak hadde vi kanskje til og med foretrukket den minimalistiske stilen til dette designet, men på grunn av at datamaskinen bruker et tradisjonelt “kontor-pc” design er det noe å savne her. Luftinntak i denne modellen kommer delvis fra undersiden og fra siden i kabinettet, noe som for det første medfører dårlig luftstrømning og antakeligvis mye raskere oppbyggning av støv inne i kassen enn de tidligere modellene vi har tatt titt på til nå.

Når det er sagt tilbyr pcen den beste ytelsen i dette prissegmentet, med samme prosessor og andre komponenter som Acer Predator tidligere i testen, men med et svakere grafikkort. Dette er et godt eksempel på det vi nevnte tidligere, at dersom man går ned i dette prissegmentet er som regel de fleste komponentene like – men grafikkortet tar mesteparten av prisreduksjonen. Sammenlignet med Acer Predator har man altså en pc med 40% lavere pris – men 60% lavere spill-ytelse.

MEN: Fortsatt billig gaming pc som vil kjøre det meste

Når det er sagt er ikke dette nødvendigvis verdens ende. Acer Predator er et svært godt tilbud når man ser på pris/ytelse og dermed en tøff sammenligning, og Acer Aspire gjør det SVÆRT godt når man sammenligner denne med datamaskiner i samme prisklasse – disse har nemlig sjeldent et grafikkort i det hele tatt.

Og med dette tatt i betraktning er faktisk ytelsen her relativt imponerende. Grafikkortet GTX 1650 er et veldig energieffektivt kort som har ytelse på nivå med topp-kortene fra et par år tilbake, og vil fortsatt kjøre de fleste spill godt på full HD-oppløsning. Problemet med dette kortet er gjerne at det ikke klarer å kjøre de aller tyngste spillene på denne oppløsningen, men dette kan løses med å endre grafikkinnstillinger for hvert spill. For de som spiller mye er det å finne de optimale innstillingene relativt enkelt og man vil som tidligere nevnt fort vende seg til grafikken i spillene.

Det er verdt å poengtere at denne pc-en, i likhet med Greencom Aorus Z260CR, kun har 8GB. Som vi skrev for Greencoms modell er ikke dette nødvendigvis et problem, men det krever litt ekstra av brukeren. Det høres kanskje slitsomt ut, men vi passer på å lukke programmer når vi ikke bruker dem uansett, og bruker sjeldent mer enn 8GB selv. Å slippe å tenke på hvor mye Ram man bruker er behagelig, men dette er ett av kompromissene man må inngå dersom man skal ha en billigere pc.

Fordeler

 • Lav pris
 • Tilstrekkelig ytelse til full HD
 • Mye ytelse for pengene

Ulemper

 • Kun 8GB RAM-minne
 • Noe dårlig kabinettløsning, noe mer støyende og vanskeligere å jobbe på

Billig datamaskin for lettere bruk: Greencom Entry V894G

Modellnavn: Greencom Entry V894G | Prosessor: AMD Ryzen 3 3200G @4.0GHz | Grafikkort: AMD RX Vega 8 (iGPU) \ Lagring: 480 GB SSD \ Ram: 8GB DDR4 @ 3000MHz

Til slutt i testen er vi et interessant lite valg. Greencoms Entry V894G er den desidert billigste – men har også den desidert dårligste ytelsen av alle datamaskinene vi har trukket frem i denne testen. Hovedsaklig skyldes dette at pcen ikke har et grafikkort i det hele tatt – og dermed egner seg dårlig for spill. Hvorfor mener vi så at denne pcen kan være et svært lurt kjøp?

stasjonær pc test greencom
Greencom Entry V894G er blandt de få alternativer vi vil anbefale i prissegmentet. Det finnes omtrent ikke billigere gaming pc enn dette – da er det et bedre valg å kjøpe en XBOX eller Playstation.

God og billig stasjonær pc – med en tvist

For det første liker vi som sagt tilnærmingen til kabinettdesign fra Greencom svært godt. Denne gangen er designet litt enklere enn i de dyrere modellene, men kabinettet til Entry V894G er fortsatt fint å se på – og godt lagt opp til luftgjennomstrømning.

Det som gjør at denne modellen fortjener en plass på lista vår er dens integrerte grafikk i prosessoren til pc-en. Litt av grunnen til at modellen er såpass billig er som sagt at den ikke har et eget dedikert grafikkort, men til gjengjeld har den en av de nyeste prosessorene fra AMD med integrert grafikk som er laget for å gi brukbar grafikk i spill – uten grafikkort!

billig stasjonær pc
Fortnite har sett bedre ut, men fungerer helt fint på Vega 8-grafikk.

Ytelsen her er faktisk langt fra ubrukelig – flere store spill som GTA eller Fortnite fungerer helt fint på denne pcen, så lenge man setter på lave grafikkinnstillinger. Igjen er det desto høyere krav til å tilpasse grafiske innstillinger dersom man skal spille med denne typen pc.

Men dette er likevel ikke det beste. Siden pcen kommer uten grafikkort er det nemlig en ren oppgradering å kjøpe et nytt grafikkort i fremtiden som man monterer rett inn i pcen. Dersom man for eksempel vil opp på nivå med ytelse som den sterkeste pcen i testen her trenger man kun å kjøpe en RTX 3070 og montere rett inn i kassen – vipps så er man i toppsjiktet av pc-ytelse!

Det bør poengteres at ram-minnet i denne pc-en også kun er 8GB, så dette trenger i så fall en oppdatering også. Utover dette kan også prosessoren bli en falskehals i ytelse dersom man går etter høy oppdateringfrekvens på lave oppløsninger, men dersom man er ute etter vanlig oppdateringsfrekvens på høy oppløsning (4k og liknende) er dette faktisk helt gjennomførbart.

Fordeler

 • Svært lav pris
 • Tilstrekkelig ytelse til spill i HD
 • Mye ytelse for pengene
 • Enkel oppgradering med nytt grafikkort i fremtiden

Ulemper

 • Kun 8GB RAM-minne
 • Ikke tilstrekkelig ytelse til mer krevende spill
Dagens beste priser
5.999,-Se denne modellen 🡪

Likte du vår stasjonær pc test?

Likte du vår gaming pc test? Les andre tester vi har gjort som vår tredemølle test eller artikkel om el scootere her, eller bruk søkefeltet for å finne artikler du er interessert i!

1 Comment

 1. Nikolai on May 11, 2021 at 5:55 pm

  Utrolig nyttig informasjon! TAKK! 😀

Leave a Comment