Det kan være vanskelig å kjøpe en ny gaming laptop for noen som ikke kjenner til alle detaljene ved en datamaskin. Disse pc’ene listes gjerne opp med en serie forskjellige ukjente komponenter og det er vanskelig å vite om pcene er bygget på en ordentlig måte dersom man ikke har bygget pc selv før. Vi har gjennomført en bærbar pc test for å koke ned all informasjonen om valgene som finnes på nettet akkurat nå for å gi våre lesere den beste muligheten til å finne et valg som passer dem – uten at de må investere masse tid og krefter på å sette seg inn i dette.

I denne sammenheng er det verdt å nevne at kraftige bærbare pc’er er betydeligere dyrere enn en stasjonær pc med samme ytelse. De som vil ha mest ytelse for pengene bør heller ta en titt på vår stasjonær pc test.

Det er håpet vårt at denne testen vil være en enkel måte for mindre pc-kyndige personer som ønsker å kjøpe en god gaming laptop (eller bare en vanlig bærbar pc for den saks skyld) å finne det beste valget i prisklassen de er interessert i.

NB: Bærbare pc’er er har ofte lavere lagervare, og de beste tilbudene blir derfor fanget opp fort og erstattet av nye. Vi strever etter å holde våre anbefalinger oppdatert med pc’er som er lagerført og til salgs til enhver tid. Denne artikkelen ble sist oppdatert 30.8.21.

Hvorfor lese vår bærbar pc test?

Er det én ting vi i testbeste er litt i overkant interessert i er det å bygge datamaskiner. Selv om vi alltid vil mene at det beste er å bygge sin egen pc i stedet for å kjøpe den ferdig må vi anerkjenne at dette ikke nødvendigvis gjelder alle, dessuten er det mange fordeler med å ha en bærbar – og dermed mer portabel – gaming laptop.

Vi kjenner til hvilke pc-komponenter man bør styre unna – og hvilke man bør se etter. Denne kjennskapen bruker vi til å koke ned de tusenvis av den norske forbrukeren har i dag til de få valgene vi mener er best avhengig av hvilken type bærbar pc man er ute etter.

gaming pc test stasjonær pc test 2 gaming laptop
Den hjemmebygde stasjonære pc-en denne artikkelen ble skrevet på er bare ett eksempel på vår dedikasjon til hjemmebygde pc-er.

En vanlig utfordring for forbrukere når de skal kjøpe bærbare laptoper er at det er er vanskelig å vite hvor mye ytelse man får for pengene og hva denne ytelsen kan brukes til. Vi har prøvd å løse dette i vår test med å sammenligne teoretisk ytelse mellom modellene vi har plukket ut i en tabell som viser henholdsvis CPU-score (hvor tunge oppgaver kan hovedprosessoren i laptopen utføre) og grafikk-score (hvor tunge grafisk intensive oppgaver kan grafikkortet til laptopen utføre), i tillegg til at vi har skrevet i litt mer detalj om hvilke oppgaver dette betyr at pc-ene kan gjennomføre i praksis lenger ned i artikkelen.

Vi har gjort antakelsen at de aller fleste forbrukere vil ha den beste ytelsen de kan få for pengene i hvert prissegment, og at utseende på laptopen ikke er så farlig så lenge dette er helt greit.

Vi har valgt å fokusere hovedsaklig på laptopenes prosessor og grafikkort, ettersom ytelsen til disse bestemmer mest av hva brukeren opplever under bruk av datamaskinen – men dette betyr ikke at vi har glemt de andre viktige komponentene i hver maskin. Når det er sagt er disse andre komponentene ikke like viktige så lenge de møter et minimumskrav for å opprettholde ytelsen til laptopens prosessor og grafikkort, derfor har vi bare forsikret oss om at denne testens pc’er ivaretar dette – og ikke skrevet noe mer utfyllende om det.

Bærbar pc test: Oppsummering

Lenovo Legion 5Razer Blade 15,6 4K OLEDLenovo IdeaPad Gaming3ASUS Zenbook 14Lenovo V15-ADA
bærbar pc testgaming laptopbærbar pcpc best i testpc test
gaming laptop
Mest Ytelse/PrisGaming- ToppvalgBest-i-test GamingBeste UltrabookBillig Laptop
Vekt2.5 kg2.2 kg2.2 kg1.2 kg1.9 kg
Skjerm15.6″15.6″15.6″14″15.6″
CPU-score*8835160011485179957178
Grafikk-score**1397619390754110531581
Pris15.000,- til 20.000,-45.000,- til 55.000,-10.000,- til 15.000,-12.000,- til 16.000,-7.000,- til 9.000,-
Sjekk prisenSjekk prisenSjekk prisenSjekk prisenSjekk prisen

*: Basert på relativ ytelse fra PassMark CPU test, tallet gir kun et inntrykk av relativ ytelse når man sammenligner de ulike modellene. Les anmeldelsen av hver enkelt pc lenger ned for å finne ut av hvilke applikasjoner pcen passer til.

**: Basert på PassMark G3D grafikkort test, tallet gir kun et inntrykk av relativ ytelse når man sammenligner de ulike modellene. Les anmeldelsen av hver enkelt pc lenger ned for å finne ut av hvilke applikasjoner pcen passer til.

Beste gaming laptop for prisen: Lenovo Legion 5 (og MSI GE66)

Historisk sett har det ofte vært et såkalt “sweet-spot” for ytelse rundt midt mellom 10- og 20 tusenlapper for bærbare pc’er. En gaming laptop i dette prissegmentet har ofte tilbudt det beste gaming laptop kompromisset mellom ytelse og pris, og av den grunn velger vi å begynne her.

Grunnen til at disse stasjonære pcene ofte tilbyr den beste ytelsen for prisen har med den viktigste komponenten for spillytelse – grafikkortet. Prisen for grafikkort har historisk en “hockeystick”-utvikling i pris ettersom man går opp på dyrere og dyrere kort – noe som gjør de dyreste kortene vanskelige å forsvare. På den andre siden er ikke grafikkortet den eneste komponenten i pcen, alle bærbare pcer har en ni-ti komponenter som inkluderes, så dersom man går for en mye billigere pc enn dette er det ofte kun disse man betaler for – og man sitter ofte igjen med et ganske dårlig grafikkort, og dårlig ytelse.

Lenovo Legion 5: Gaming laptop som takler det meste

Modellnavn: Lenovo Legion 5 15IMH05H 81Y6 | Prosessor: Intel Core i5 10300H | Grafikkort: Nvidia GeForce RTX 2060 \ Lagring: 512 GB SSD \ Ram: 16GB DDR4 @ 3200MHz

Midt i dette prissjiktet vi snakker om finner vi Lenovo Legion 5, en velbygd gaming laptop som tilbyr ytelse som bare et få år siden var uhørt i denne prisklassen.

bærbar pc test gaming laptop 1
Lenovo Legion 5 er et svært godt pc-kjøp for prisen, og fungerer godt til spill i full-HD i 144Hz

Legion 5 har ikke et spesielt interessant design, men har ingen tydelige mangler og dessuten en 144 Hz full HD skjerm som fungerer svært godt til kompetitiv spilling. Den økte oppdateringsfrekvensen i denne skjermen (sammenlignet med “vanlige” TV-er og pc-skjermer som kun har 60Hz) gir spilleren økt respons i bevegelser og en mye bedre spillfølelse som et resultat.

Det knallsterke grafikkortet RTX 2060 som følger med denne laptopen fungerer ypperlig til dette – og vil kunne kjøre de aller fleste spill på denne hastigheten med den rette blandingen av grafiske innstillinger.

Prisen på Lenovo Legion 5 varierer noe mellom 15- og 20 tusenlapper. Det er flere modeller av denne laptopen som har andre spesifikasjoner (som vi mener ikke er en like god deal), klikk linkene under for å sjekke prisen på akkurat denne modellen der den selges.

Fordeler

 • Skjerm med høy oppdaterings-frekvens, sterk ytelse til spill
 • God byggkvalitet, enkelt design
 • Mye ytelse for pengene, selv sammenlignet med stasjonære pc’er

Ulemper

 • Kjedelig design
 • Kun full HD-oppløsning

MSI GE66: Blant gaming laptop testens beste pris/ytelse

Modellnavn: MSI GE66 10SF 042NE | Prosessor: Intel Core i7 10750F | Grafikkort: Nvidia GeForce RTX 2070 \ Lagring: 512 GB SSD \ Ram: 16GB DDR4 @ 2666MHz

Vi hadde ikke egentlig tenkt å ta med to gaming laptoper i dette segmentet, men fant en annen som tilbyr et svært god laptop mulighet for et litt annet prissegment. MSI GE66 er stort sett ganske lik Lenovo Legion 5, men med to betydelige forskjeller.

For det første er skjermen oppgradert her. Oppløsning er fortsatt full HD, men her er oppdateringsfrekvensen skrudd opp til 240Hz, som gir en desto bedre spillfølelse for brukeren. For det andre er grafikkortet oppdatert her til en RTX 2070 for å bedre nå disse høyere frekvensene.

GE66 tilbyr svært mye ytelse for pengene. Teknisk sett får man ikke like mye rå spillytelse som dette i noen av de andre laptopene vi har kommet over – men dette kommer med enkelte ulemper.

Høy oppdateringshastighet er fantastisk – men kun til et visst punkt. Vi har spilt i mange år og selv vi sliter med å se forskjell når oppdateringfrekvensen bikker over ~120Hz. Dersom du vet at dette gjør en forskjell for deg er det bare å kjøre på, men vi ønsker også å bemerke at grafikkortet 2070 er raskere – men ikke mye raskere at det kan utnytte alle de ekstra potensielle 100Hz sammenlignet med RTX 2060 i Lenovo Legion.

Vi mener altså at med mindre man er svært dedikert til spill for man sannsynligvis ikke så mye ekstra ut av MSI GE66 sammenlignet med Lenovo Legion. Når det er sagt går det ikke ann å få dette grafikkortet i en laptop like billig som denne – og GE66 koster kun et par tusenlapper mer enn Legion.

gaming laptop best i test bærbar pc test
MSI GE66 er en svært kapabel spill PC, og tilbyr noe av den høyeste ytelsen for pengene i denne testen.

Prisen på MSI GE66 har historisk ligget et par tusenlapper over Lenovo Legion 5. Det er flere modeller av denne laptopen som har andre spesifikasjoner (som vi mener ikke er en like god deal), sjekk tabellen under for å prisen på akkurat denne modellen der den selges.

Fordeler

 • Skjerm med svært høy oppdateringsfrekvens, sterk spillytelse
 • God byggkvalitet, attraktivt design
 • Mye ytelse for pengene

Ulemper

 • Bare de aller mest dedikerte vil få utbytte av den høye oppdateringsfrekvensen
 • Fortsatt kun full HD-oppløsning

Bærbar pc testens kraftigste gaming laptop: Razer Blade 15,6 4k OLED

Modellnavn: Razer Blade 15,6 4k OLED 1ms | Prosessor: Intel Core i7 10875F | Grafikkort: Nvidia GeForce RTX 2080 SUPER \ Lagring: 1 TB SSD \ Ram: 16GB DDR4 @ 2933MHz

Vår desiderte favorittmerke innen gaming laptoper har alltid vært Razer Blade. Det er kanskje ikke noen overraskelse at det er en av deres modeller som kommer ut på toppen av ytelses-spektrumet i vår bærbar pc test – tross en prislapp opp mot 50.000,- kroner.

Ja, man kan fortsatt finne en mye dyrere bærbar pc enn dette, men da har vi strukket oss så langt at vi må sette ned foten: På det tidspunktet er det høyst irrasjonelt å ikke bare bygge sin egen pc fra bunnen av.

gaming laptop
Razer Blade 15.6 4K OLED er dyr, men takler alle spill i maks grafikk i 4k.

Razer Blade -serien har alltid vært en av favorittene våre på grunn av deres slanke og minimalistiske design. Det som virkelig skiller Blade-serien fra andre gaming laptoper er at tross det slanke og kompakte designet er disse pcene designet svært godt – de har betydeligere lavere støy under høy last og kjører som regel mye kjøligere. På grunn av dette forbedre designet er de som regel et par tusenlapper dyrere enn konkurrenter med samme ytelse, derfor har vi ikke hatt mulighet til å snakke om dem før nå.

Bærbar pc testens klart kraftigste valg

Gaming laptoper fra Razer Blade har som regel også enda et fellestrekk – de bruker nesten bare de kraftigste komponentene man får tak i. Det er disse komponentene som gjør akkurat denne laptopen til bærbar pc testens klart kraftigste valg.

For det første er skjermen her til å måpe over. Med en oppløsning på 4k og oppdateringshastighet opp til 300Hz er dette rett og slett en skjerm man ikke får tak i noen andre steder – selv ikke i det stasjonære pc-markedet som tradisjonelt sett har hatt den aller kraftigste ytelsen.

Den ville skjermen krever nødvendigvis ytelsen til å drive applikasjoner på den, og Razer Blade leverer også her. Med grafikkortet RTX 2080 SUPER – ett av de aller kraftigste grafikk-kortene det er mulig å kjøpe i skrivende stund – har Razer Blade et helt unikt tilbud.

Og det er etter man har betraktet dette at det viser seg at Razer Blade faktisk har et relativt prisgunstig tilbud for de som er i dette prissegmentet. Den ville skjermen finns som tidligere nevnt ikke noe annet sted. Det nærmeste man kommer er en skjerm i denne klassen er en med halvparten av oppdateringsfrekvensen (144Hz) og bare disse skjermene kan alene koste mer enn hele datamaskinen Razer tilbyr her. Når man tenker på alle de andre komponentene man får i tillegg med den bærbare pcen – bare grafikkortet koster minst en ekstra 10.000 – begynner faktisk dette å virke som en relativt god deal.

Prisen på Razer Blade 15,6 4k OLED varerer rundt 50.000,- kroner, men det hender den er å få tak i på tilbud.

Fordeler

 • Ekstrem skjerm med touch-funksjoner, lignende finnes ikke andre steder
 • God byggkvalitet, minimalistisk og pent design
 • Best-in-class ytelse for pengene

Ulemper

 • Svært høy pris

Bærbar pc best i test: Lenovo Ideapad Gaming 3

Modellnavn: Lenovo IdeaPad 3 15ARH05 82EY | Prosessor: AMD Ryzen 5 4600H | Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 1650 Ti \ Lagring: 512 GB SSD \ Ram: 8GB DDR4 @ 2933MHz

Mens vi snakker om pris/ytelse kan vi jo ta en titt på Lenovo Ideapad Gaming 3, laptopen vi er komfortable med å kåre bærbar pc best i test for de aller fleste.

bærbar pc
Lenovo Ideapad Gaming 3 har ikke et veldig fancy design, men tilbyr mye for prisen.

Lenovo IdeaPad Gaming 3 har et helt greit utseende – slettes ikke det fineste denne testen har sett, men et som duger helt greit. Pc’en har også en fin full HD IPS-skjerm med en oppdateringsfrekvens opp til 120 Hz. Grafikkortet her er ikke det kraftigste vi har sett med en GTX 1650 Ti, men den fungerer godt til å spille de fleste tyngre spill i standard oppdateringsfrekvens – og eldre spill på opp til skjermens maksfrekvens (120 Hz).

Dette er altså en bærbar pc som fungerer godt til spill og det aller meste annet man vil bruke den til – men til en svært billig penge.

Hvorfor bærbar pc best i test?

Lenovo IdeaPad Gaming 3 kan fås så billig som 10.000,- kroner, og for den prisen er den det klart beste tilbudet på denne listen. Andre tilbud på listen har kanskje teknisk sett bedre ytelse for prisen, men dette er ofte noe vi mener blir litt “kunstig” ytelse sammenlignet med denne modellen. Den økte teoretiske ytelsen i disse modellene realiserer seg nemlig dårligere i en konkret forbedring i spillopplevelsen, og det er på grunn av dette at vi mener Lenovo IdeaPad Gaming 3 er vårt valg av bærbar pc best i test.

Får å understreke dette tydeleligere; Ta for eksempel Razer Blade-modellen. Den sinnsyke skjermen på denne modellen er kanskje uhørt for en datamaskin – men den er fortsatt kun 15.6 tommer, og når skjermen er såpass liten vil ikke de fleste klare å se noen spesiell forskjell mot vanlig full HD. Økt oppdateringsfrekvens er vi som tidligere nevnt også store fans av – men kun opp til nettop 120 Hz. Over dette sliter vi med å se forskjell, og ser ikke hensikten med å bruke ekstra penger på dette.

Fordeler

 • Mye spillglede for pengene
 • Tilstrekkelig byggkvalitet, enkelt design

Ulemper

 • Ingen ekstrafunksjoner, høy oppløsning eller oppdaterings- frekvens
 • Kun 8 GB Ram-minne

Bærbar pc testens beste ultrabook: Asus Zenbook 14

Modellnavn: ASUS Zenbook 14 UX425JA PURE2 | Prosessor: Intel Core i5 1035G1 | Grafikkort: Intel UHD Graphics 10th Gen (iGPU) \ Lagring: 512 GB SSD (NVMe) \ Ram: 8GB DDR4 @ 4266MHz

For de som ikke er interesserte i spill, men kun vil ha en laptop som er slank, lett, rask nok, relativt fin å se på og relativt god ytelse for pengene gir vi dere Asus Zenbook 14; bærbar pc testens beste ultrabook.

pc best i test gaming laptop
Asus Zenbook 14 er et flott alternativ for studenter eller andre som bare bruker laptopen til lett jobbing eller streaming.

Ultrabooks er slanke og pene bærbare pc’er som fungerer godt til alle andre bruksområder enn tunge datajobber og spill. Disse laptopene er ypperlige til streaming, web-browsing, skriving og jobbing ellers, og dekker behovet til nesten alle andre forbrukere i samfunnet. Ultrabooks er kort fortalt de beste laptopene til alt annet bruk, og vi har funnet frem det mest prisgunstige tilbudet for det vi mener er en god ultrabook som vil dekke de aller fleste behov.

Ikke markedets beste gaming laptop

Asus Zenbook 14 er ikke markedets beste gaming laptop, men den har mye annet å like. Laptopen er testens desidert letteste alternativ på rett under 1.2 kg, og fungerer med andre ord bra for de som trenger en laptop de kan ta med seg flere steder. Tross dette har også laptopen ytelse nok til enkelt å klare alle de typiske bruksområdene nevnt over for disse pc’ene, så man vil finne lite å være misfornøyd over her. Vi synes også Zenbooken fra ASUS ser svært elegant ut, noe vi tipper er viktigere for kunder i dette markedet.

ASUS har laget Zenbooks i en årrekke, og har stadig stått for god kvalitet i denne klassen, ofte til en billigere penge en ultrabooker som Dells XPS-serie (som vi også liker svært godt).

Problemet vi har med mange ultrabooks er at vi mener de ofte er svært overpriset. Prisøkninger med økt ytelse kan ofte forsvares i gaming laptoper – der økt ytelse ofte samsvarer med bedre brukeropplevelse – men siden ultrabookers bruksområde ofte ikke krever så høy ytelse blir dette ofte bortkastet i dyre ultrabooker.

Det er hovedsaklig på grunn av dette vi har valgt å kåre ASUS Zenbook 14 til vår bærbar pc tests beste ultrabook; Modellen leverer godt innenfor den ytelsen man trenger – men ikke mer – og dermed er denne modellen mye billigere enn andre ultrabooker på markedet. Disse kan ofte koste opp til mellom 20 og 30 tusenlapper, men ASUS Zenbook 14 kan fås så billig som 10.000,- kroner.

Fordeler

 • Pent og enkelt design
 • Lav vekt
 • Helt tilstrekkelig ytelse for streaming, nettlesing og skriving
 • God pris sammenlignet med andre ultrabooker

Ulemper

 • Begrenset ytelse til tunge dataprogrammer og spill
 • Kun 8 GB Ram-minne

(Et alternativ for de som er mer interessert i pålitelighet enn utseende)

Lenovos ThinkPad-linje har i en årrekke vært bransjestandarden for røff pålitelighet. Vi valgte å trekke frem denne for de som er mindre interresert i utseende enn denne påliteligheten, og kun vil ha den beste arbeids-pcen de kan få for pengene.

ThinkPad X395 20NM leverer på alle frontene i denne sammenhengen. Denne laptopen har enda litt bedre ytelse enn Zenbooken (spesielt i grafikk), og det pålitelige ThinkPad-designet mange har blitt forelsket i – til mer eller mindre samme penge. Her bytter man altså utseende med litt ekstra ytelse og stabil ytelse.

gaming laptop bærbar pc test
ThinkPad-modellene har mange fans som sverger for den pålitelige følelsen disse modellene gir.

Sjekk tabellen under for å sjekke prisen på akkurat denne modellen der den selges.

Fordeler

 • Helt tilstrekkelig ytelse for streaming, nettlesing og skriving
 • God pris sammenlignet med andre ultrabooker

Ulemper

 • Kjedelig design
 • Kun 8GB Ram og 256 GB lagring

God og billig bærbar pc: Lenovo V15

Modellnavn: Lenovo V15-ADA 82C7 | Prosessor: AMD Ryzen 5 3500U | Grafikkort: AMD RX Vega 8 (iGPU) \ Lagring: 256 GB SSD (NVMe) \ Ram: 8GB DDR4 @ 2400MHz

Vi avslutter vår bærbar pc test med en god og billig gaming laptop for de på et budsjett. Lenovos V15 har akkurat samme ytelse som ThinkPad-en listet over, men siden denne datamaskinen ikke leveres som det anerkjente “Thinkpad”-merke kan man få den enda billigere. Laptopen har en fin full HD skjerm og ellers ingen spesielle ting vi savner.

pc test gaming laptop
Fortnite har sett bedre ut, men fungerer helt fint på Vega 8-grafikk.

Prosessoren fra AMD her kommer med integrert grafikk som er spesiallaget for å tilby god spillytelse til et lavt prisnivå – og denne fungerer helt greit til de fleste spill. Brukeren av denne må belage seg på å tilpasse grafikkinnstillingene for hvert spill, men det er fullt mulig å ha en helt grei opplevelse med denne ytelsen. Kort fortalt får man ingen datamaskiner billigere enn dette man fortsatt kan kalle “gaming laptoper” – da er pengene bedre brukt på en XBOX eller Playstation.

Fordeler

 • Svært billig pris
 • God byggkvalitet, enkelt design
 • Mye ytelse for pengene, godt utgangspunkt for noen som vil prøve pc-spill uten å tømme lommeboken

Ulemper

 • Ingen ekstra funksjoner eller salgsargumenter utover ren ytelse
 • Kun 8 GB Ram og 256 GB lagring

Likte du vår bærbar pc test?

Likte du vår bærbar pc test? Vi har også gjennomført en test der vi har kåret de beste stasjonære gaming pc’ene, sjekk ut den eller bruk søkefeltet til å finne andre artikler du kan få bruk for!

Leave a Comment